Posts on Twitter:

Een roman met een stuk geschiedenis en een boeiende zoektocht.. Book review : Tot ik je vind
Boeken Suzanne Vermeer In de boeken van Suzanne Vermeer staat altijd een vakantie centraal en in dit artikel hebben wij de meeste thrillers op een rijtje gezet!Morgen een nieuwe video met een aanvulling op de verzameling mooie beginzinnen uit de Nederlandse literatuur.
Te ruil aangeboden: "Lekker & simpel" van Jorrit van Daalen Buissant Des Amorie.In het pas geopend Ethiopisch restaurant op de Kamp de schrijver van dit boek gesproken. Ben benieuwd naar de inhoud. Al eens in het Boek van de Maandgesprek geweest?

We zijn best trots op de boekenstand op de ! En zoals je ziet: er is genoeg voor iedereen! 😉
Sprinter! De onsterfelijken. Chloe Benjamin. Vier jonge New Yorkse kinderen bezoeken in 1969 een waarzegster die hun een persoonlijke sterfdatum voorspelt. Totale ijst➪VOOR THUIS - is de maand van de en dus hebben wij deze maand romantische voor je gevonden. Dit zijn echt boeken waar je op wordt! Veel leesplezier:Na het verlies van haar man vindt Kate opnieuw de liefde. Waarom is ze dan niet gelukkig? Je leest het in de nieuwe van . Nieuwsgierig? Kijk dan op . 📚
- Wij drukken hardcoverboeken van kleine tot grote oplagen. Ook voor .
Even lekker ontspannen in een heet bad, met lekkere muziek en een goed boek. “Zij die volgen” deel 1 van “De broederschap trilogie”, van Ingar Johnsrud is gelijk boek 4 van de in 2019 :-)11 boeken tatoeages Tatoeages zijn hot tegenwoordig! Wil jij je favoriete bezigheid uiten op je lichaam en heb jij inspiratie nodig? Wij hebben de 11 mooiste boeken tatoeages op een rijtje gezet.Posts on Tumblr:

Zie de zon. We staan er zelfs niet bij stil hoe fantastisch ze is, de zon. We gaan er gewoon van uit dat ze opkomt. Elke dag.
—  Het wordt spectaculair. Beloofd. - Zita Theunynck
Boekenlijst (Psychologie)
  • Ons onfeilbare denken, Daniel Kahneman
  • Emotionele intelligentie: emoties als sleutel tot succes, Daniel Goleman
  • Omdenken in relaties, Berthold Gunster
  • Hoe je vrienden maakt en mensen beinvloedt, Dale Carnegie
  • Getting Things Done, David Allen
  • Liefhebben: een kunst, een kunde, Erich Fromm
  • Niet morgen, maar nu: naar een nieuwe kijk op jezelf, naar completer funtioneren, Wayne Dyer

Hoe is het om op te groeien tussen honderden psychiatrische patiënten en lichamelijk gehandicapten omdat je vader de directeur is van een psychiatrische kliniek en je ouderlijk huis op hetzelfde terrein staat? Een komisch en tegelijkertijd treurig verhaal over een jongen die het best in slaap valt bij de kreten van patiënten, die een bloedbroederschap met de hond sluit en die het dubbelleven van zijn vader ontdekt – een fascinerende man die uitblinkt in theorie, maar verzaakt in de praktijk, die vol levensvreugde is en toch zijn einde te snel dichtbij ziet komen.

Inspiratie

Zlateh de Geit is een joods verhaal dat zich afspeelt rond het Chanoeka feest.

Een jongen, Micha, moet zijn lievelingsgeit verkopen zodat ze genoeg geld hebben om te eten. Tijdens zijn tocht naar de markt raken Micha en zijn geit verzeilt in een sneeuwstorm en zitten ze meerdere dagen vast in een grot. Micha overleeft het dankzij de geit, omdat deze hem melk kan geven en omdat hij ‘gesprekken’ met hem kan voeren.

Wat mij inspireert zijn ten eerste de mooie prenten in de uitgave waar ik dit verhaal heb gevonden, ook sluit het aan bij mijn interesse voor volksverhalen; de sfeer voelt vaak heel menselijk en magisch tegelijkertijd..

Recensie “Het stenen bruidsbed”

Minder drukte had beter geweest

De roman Het stenen bruidsbed van Harry Mulisch is zeker en vast geen slecht boek. Het gaat over een Amerikaanse tandarts die in het communistisch Duits gebied uitgenodigd wordt voor een congres dat te maken heeft met zijn beroep. Eenmaal in Duitsland aangekomen heeft hij heel wat meer aan zijn hoofd dan enkel het congres, zijn gids Hella Viebahn laat hem letterlijk en figuurlijk alle hoeken van de kamer en stad zien. Hij ontmoet ook Sneiderhahn een mysterieuze man die niet altijd op dezelfde golflengte met hem zit. De leeservaring is aangenaam en het verhaal is niet onnodig lang uitgerekt. Dit maakt het fijn om te lezen alhoewel er toch enkele bedenkingen bij deze uitspraak naar boven zullen komen. Over de manier waarop het onderwerp en het thema zijn blootgesteld aan de lezers is vast en zeker goed nagedacht. Zulke serieuze onderwerpen kan je immers niet op een kinderlijke wijze voorstellen in een boek of met welk ander medium dan ook.Dat dit boek meteen de “klassieker” status verkreeg betwijfel ik enigszins wel aangezien er ook heel wat negatieve kenmerken zijn aan het boek. De positieve kenmerken zijn echter in overtal aanwezig.

Wat één van de interessantste aspecten is, is hoe de personages zich gedurende heel het verhaal evolueren. Norman Corinth, het personage waar we dikwijls fragmenten over zien waar hij in de ik-vorm spreekt.  Het is vanzelfsprekend dat we over zijn verleden veel te weten komen, hij is een Amerikaan die tijdens de oorlog als gevechtspiloot deelnam aan de bombardementen en het mitrailleren van de stad Dresden. Hij is in zijn gezicht verminkt omdat hij neergestort is en plastische chirurgie gekregen heeft die eerder tevergeefs was. In Dresden komt hij in contact met Hella, waar hij ook mee naar bed gaat. Hella bewondert hem in het begin heel erg, deze gevoelens keren wanneer ze er achter komt dat Norman haar niet ziet zitten. Dit verergert alleen maar aangezien hij ook nog eens zijn liefdevolle aandacht aan een jong meisje gaat besteden.

Het boek is duidelijk bedoeld om veel overeenkomsten te tonen met de Griekse tragedie, wat naar mijn mening een interessant en aangename stijl is. Mulisch wilt ook  op stilistisch niveau hier niet aan onder doen en overlaadt ons met de ene stijlfiguur na de andere. Heel leuk als je houdt van toeters en bellen maar om een verhaal echt spannend te maken heb je meer actie nodig. Als je geen klassieke opleiding hebt kan het moeilijk zijn om alles te begrijpen of zullen er enkele zinnen onduidelijk blijven. Dit wil zeker niet zeggen dat er geen actie aanwezig is maar je beleeft het in ieder geval op een andere manier. Voorbeelden hiervan zijn dat wanneer Corinth met Hella het bed deelt de bombardementen op Dresden herbeleefd worden of de concentratiekampen van Hitler en de massacres van de Hunnen met elkaar vergeleken worden. De ruimte speelt ook een grote rol in het verhaal, af en toe misschien een iets te grote rol. Norman komt uit Baltimore over naar een congres in een willekeurige stad, hij blijkt een naar verleden te hebben met dit gebied. De roman speelt zich gedurende de eerste twee hoofdstukken na in Dresden af. Zijn vernietiging van Hella staat symbool voor of toont in ieder geval gelijkenissen met de vernietiging van Dresden. Hier is ook de titel van afgeleid, Het stenen bruidsbed. Het boek is geschreven tijdens de koude oorlog, dit merk je ook zeker en vast aan de thema’s en aan de gebeurtenissen, alles in die tijd heeft met oorlog te maken  of de gevolgen ervan. Zoals vaak vermeld, de bombardementen, maar ook het al dan niet aanwezig zijn van het communisme speelt een grote rol bij de introductie van de karakters.

Al bij al is het een zeer goed boek en helemaal de moeite waard om het te lezen, als men echter geen achtergrond kennis van de Griekse of Romeinse cultuur heeft kan het even lastig zijn om de achterliggende betekenissen te begrijpen. Voor mensen die graag een verhaal lezen zonder al te veel abstracte, veel te eenvoudige of ingewikkelde zinnen kan het wel even doorbijten zijn om aan het einde van het boek te geraken.

Een imponerend verhaal dat zowaar een legpuzzel is van filosofische alchemisten, Griekse tragedie, het harde verleden en de gevolgen van een oorlog met een relatief einde.

Het potentieel voor een nobelprijs van de literatuur te winnen is aanwezig, alleen heeft het boek wat pech gehad met de andere boeken die rond die periode gepubliceerd werden. Salvatore Quasimodo ging in het jaar van uitgave met de prijs lopen.

Klaus-Peter Wolf, Ostfriesentod — Der elfte Fall für Ann Kathrin Klaasen, 2017, 553 blz.
Gekocht: oktober 2018, Van der Velde 3
Uitgelezen: oktober 2018
★★★★☆

Een krimi. Lekker dik. Leest lekker vlot weg. Niet al te veel psychologische diepgang.

Tim Fransen, Brieven aan Koos — Avonturen van een zolderkamerfilosoof, 2018, 232 blz.
Gekocht: september 2018, Van der Velde 3
Uitgelezen: oktober 2018
★★★★★

De achterflap geeft exact weer waar dit boek over gaat:

Moeten we een gelukkig, of eerder een waardevol leven nastreven? Wat is er überhaupt van waarde, in het licht van onze eindigheid? En waarom drinken mensen wijn terwijl druivensap overduidelijk zoveel lekkerder is?

Cabaretier en filosoof Tim Fransen verlaat zijn veilige plekje in de bibliotheek en trekt erop uit, vastbesloten de antwoorden te vinden op de grote vragen van het leven. Terwijl hij zijn filosofische helden achterna reist — Immanuel Kant, Karl Marx, Friedrich Nietzsche, Albert Camus — belandt hij in onverwachte avonturen. Hij legt bloemen bij het graf van een onbekende man, rent angstig door een steeg in de hoerenbuurt van Leipzig en verzorgt bejaarden in een Russisch tehuis.

Zijn lessen tekent hij op in brieven aan zijn goede vriend Koos; brieven die een even grote schat aan wijsheid als klunzigheid bevatten.

Enorm van genoten. Tim Fransen is een meesterlijke verteller.

Kees Francke, West Mongoolse gezangen — 1995–1998, 2016, 120 blz.
Gekocht: juni 2016, Bol.com
Uitgelezen: september 2018
★★★★★

Gedichten moet je langzaam lezen. Met aandacht. Volledig in je opnemen. Niet meer dan één gedicht per keer. Zo hoort het.

Bij mij werkt dat niet. Ik ben niet iemand die gegrepen wordt door de schoonheid van een bijzondere zin. Geen gedicht is mij dierbaar. Geen frase blijft hangen. Ik lees en vergeet.

De West Mongoolse Gezangen heb ik in één ruk uitgelezen. Precies zoals het niet moet. Maar met deze bundel kan het, omdat de gedichten samen een soort epos in fragmenten vormen. Het is het geheel waaruit beelden komen bovendrijven die blijven hangen, lang nadat de taal is vergeten.

Met West-Mongolië duidt Kees Francke op het uiterste Oost-Groningen, vlak onder de Dollard, waar hij een tijd woont. In een interview vertelt hij dat hij al heel lang naar Mongolië wil, en dat West Mongolië een eerste stap in die richting is.