Posts on Twitter:

Unter den Linden . Duitsers zijn dol op kerstlampjes. En in struikel je over de kerstmarkten. Erg gezellig!Sony-Center van Helmut Jahn in . Tussen 1961 en 1989 liep de Berlijnse muur midden over de Potsdamer Platz. Na de val namen grote multinationals bezit van de ruimte. Sony was er een van. Het complex met kantoren, winkels en een grote bioscoop hee…
Na Euram Bank en J&T Banka sluit het solarisBank zich aan op ons ! De online bank uit is daarmee de derde partij. komt direct met een scherp van 0,7% per jaar voor een van 2 jaar. Meer weten?
Replying to and

Hoe het Europa van eruit ziet kunnen we nu bijvoorbeeld zien op de Kerstmarkt in .
In kun je kiezen uit meer dan 50 , van de traditionele WeihnachtsZauber op de Gendarmenmarkt tot de wekelijkse ecomarkt op de Kollwitzplatz.
Bij een weekend kan een bezoek aan het natuurlijk niet ontbreken!Retweet Retweeted Like Liked

Met een bezoek aan de ‘East Side Gallery’ nemen we afscheid van, een vandaag zonnig, Berlijn. Hier komen en ik zeker nog terug. Nog niet klaar met deze mooie stad! – at The Wall Museum
Ook hier is het perfect weer voor musea- bezoekjes. Er staan er 2 op het programma. Ja, ook die 😉 Vanavond naar een musical. Musical? Niks voor mij maar deze lijkt me dan wel weer super gaaf!!
première van van E.W. Korngold Een bijzondere opera. De jonge Korngold was zo populair dat deze opera begin 19e eeuw tegelijk in en zijn première beleefde. Korngold vluchtte ivm opkomend Nationaal Socialisme naar de VSUnterwegs... Fast da! 🤗 ( controleer jij mijn Duits even ?)
Nieuw: Indigo hotel in Berlijn, East Side Gallery. Hier kunnen de gasten de resten van de 'Muur' aan de oever van de Spree bezoeken
“Denk je ook een beetje aan jezelf?”, wordt me regelmatig gevraagd. Natuurlijk! Practice what you preach: ontfocus om fris en goed te kunnen focussen. We zijn er even tussenuit geweest in het inspirerende . Heerlijk genoten, nu weer focus. Let’s go with the Floooow!
De in wonende Nederlandse betreurt het dat tijdens iemand in een van de publieke tribune is verwijderd. Zij verlangt natuurlijk terug naar de tijd de de 's in uniform in de Rijksdag verschenen.

This media may contain sensitive material. Learn more View


Retweet Retweeted Like Liked


Posts on Tumblr:

New Wave by bartnelissen

Berlijn🗺

Ik ben ook in Berlijn geweest. Het was echt super mooi en interrestant om te kijken bij de muur van Berlijn. Jammer genoeg was het wel koud en regenachtig weer maar ik heb er wel een leuke dag aan overgehouden.

Hamburger Bahnhof museum

Tijdens de paasvakantie, ging ik met school vrijwillig mee naar Berlijn. Hier hadden we de eer om een paar musea te bezoeken. Samen met een paar vriendinnen besloot ik het museum van schone kunsten te bezoeken in Berlijn. We kregen hier een gids. Op een alternatievere manier kregen we bij bepaalde schilderijen uitleg. We mochten zelf kiezen bij welke we meer uitleg kregen, zodat we geboeid bleven. Ondanks dat we in Berlijn waren, was de uitleg toch in het Nederlands. Ik vond het zeer leuk om dit museum te bezoeken, net als de hele trip naar berlijn was dit een zeer geslaagd uitje. Het gezelschap was perfect, de uitleg was boeiend en het weer zat mee. 

6

Gemälde galerie - Berlijn

Wat vond ik het geweldig om rond te lopen in dit museum. Overal waar ik om me heen keek kon ik wel een werk vinden wat me enthousiast maakte. Ik wenste op dat moment dat ik alles nog wist van de kunstgeschiedenis. Maar het is onmogelijk ieder werk te kennen. Maar dat maakt het niet minder tof.

Mijn ultieme tips voor Berlijn

(en welke toeristische plekken je beter links kunt laten liggen)

Zien (oranje):

 • Park Inn Panorama Terrace: op de 40ste verdieping heb je een prachtig uitzicht op het westen van Berlijn én de Fernsehturm.
 • Stasimuseum: in het voormalig Ministerie van Staatszekerheid ontdek je onder meer hoe de Stasi de Oost-Duitsers in de gaten hield. Vooral het kantoor van Mielke, dat nog geheel intact is, is waanzinnig om te zien. En nog een extra tip: ga niet mee met de rondleiding. Je ziet en leert veel meer als je op eigen houtje het museum bezoekt.
 • Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen: in deze voormalig Stasi-gevangenis vertellen meestal oud-gevangenen (!) hoe het hier was.
 • Gedenkstatte Berliner Mauer*: de vluchtroutes en de onaangetaste Todesstreifen (’veiligheidszone’ langs de DDR) maken een diepe indruk.
 • Flughafen Tempelhof: de rondleiding neemt je mee naar de meest fantastische plekken van het voormalig vliegveld, dat in 1939 onderdeel moest worden van Welthauptstadt Germania.
 • Museumswohnung WBS 70*: je gaat terug in de tijd als je deze origineel ingerichte Plattenbau-woning bezoekt.
 • Haus der Wannsee-Konferenz*: in dit prachtige huis op deze prachtige locatie vonden de nazi’s een ‘oplossing’ voor het ‘jodenprobleem’.
 • Gleis 17*: in de Tweede Wereldoorlog werden vanaf dit station duizenden Joden naar concentratiekampen gedeporteerd. Van de data, het aantal Joden en de eindbestemming in het roestige perron krijg je rillingen.
 • Tränenpalast*: Bahnhof Friedrichstrasse was een knooppunt voor een West- en Oost-Berlijnse metrolijn. In Tränenpalast leer je hoe je als West-Berlijner Oost-Berlijn in kon (Oost-Berlijners konden hun land niet verlaten namelijk), en dat duurde nogal even.
 • Nordbahnhof*: Nordbahnhof was één van de spookstations tijdens de Koude Oorlog, omdat het precies op de grens van Oost- en West-Berlijn lag. Een expositie met kaarten, historische foto’s en filmbeelden geeft een indrukwekkend kijkje in dit en vijftien (!) andere spookstations.

* = gratis te bezoeken

Ontbijt (geel):

 • Kaffeebar: goede koffie, heerlijke eggs benedict en wisselende soepen en quiches.
 • A.Horn: aan een fijne plek aan het Landwehr Canal zelf je bagels samenstellen, of kiezen voor toast, croissant of muesli.
 • Zeit für Brot: goedkope maar heerlijke broodjes (vooral zoet) die je daar kan eten of mee kunt nemen.

(Avond)eten (legergroen):

 • Mushasi: laat je niet afschrikken door de pui, want de sushi is overheerlijk (de lekkerste die ik ooit gegeten heb) en spotgoedkoop, en de bediening is supervriendelijk.
 • Hummus & Friends: heerlijke hummus aan een gezellig hofje. Tip: neem Hummus & Friends Special, de Aubergine en de gefüllte Paprika im Ofen.
 • Burgermeister: in een oud-toilethokje onder halte Schlesisches Tor bevindt zich de beste burgertent van Berlijn. Het is er altijd druk (meestal een uur wachten rond etenstijd), maar de sfeer is al-tijd goed. Mede doordat het personeel zo vrolijk is.
 • L’Osteria: de pizza’s zijn groter dan je bord en ze smaken verrukkelijk.

Drankjes (donkerblauw):

 • Prater: de oudste en grootste Biergarten van Berlijn.
 • Monkey Bar: wel prijzige drankjes, maar dat is natuurlijk voor het mooie uitzicht over dierentuin Zoologischer Garten.
 • E. & M. Leydicke: proef het oude Berlijn met één van de vijftien zelfgemaakte Schnapps. Het café bestaat sinds 1877.

Winkels (paars):

 • s.wert: de eigenaresse heeft bekende ‘attracties’ van Berlijn (Fernsehturm, Plattenbau, Tempelhof etc.) verwerkt tot mooie prints. Kussens, kantoormiddelen en andere schöne goodies zijn daar te koop (en geloof me, je wilt alles).
 • Do You Read Me?!: prachtige magazines en boeken over kunst, mode, fotografie, architectuur en meer.
 • Motto: verborgen in een Skalitzer-binnenplaats vind je deze fantastische boekwinkel vol met unieke items.
 • Buchhandlung 89: deze boekhandel op het terrein van Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen heeft een groot assortiment aan Duits- en Engelstalige boeken over onder meer de Stasi, de DDR, en de Muur. Hier ga ik steevast naartoe!
 • Flohmarkt am Mauerpark: Ook al is deze vlooienmarkt een beetje overrated (lees: te veel foodtrucks, hippe kunstenaars en vinylhandelaren), toch ga ik bij elk bezoek aan Berlijn daar naartoe. Dat doe ik voor de fantastisch goede fotograaf Gerd Danigel, die het leven in Oost-Berlijn heeft vastgelegd. Hij verkoopt op deze markt vele foto’s op groot formaat (1 voor €12, 2 voor €20) en zijn boek (€20 i.p.v. €25), en dat laatste signeert hij ook meestal.
 • Paper & Tea: zoals de naam al zegt, is deze winkel een specialist in bijzondere theesoorten, theebenodigdheden en papierwaren.

Kunst (roze):

 • Museum für Fotografie: dit museum herbergt een immense Helmut Newton-collectie.
 • Hamburger Bahnhof: in dit voormalig station vind je hedendaagse kunst en namen als Warhol en Lichtenstein.

Buitenlucht (groen):

 • 7-Seen-Rundfahrt bij Stern und Kreisschiffahrt: in circa twee uur zie je de zeven mooiste meren van Berlijn.
 • Freiluftkino Kreuzberg: het voormalig ziekenhuis Bethanien, dat nu dienst doet als kunstcentrum, ligt als een hoefijzer om deze openluchtbioscoop. Een prachtige locatie waar je arthouse-films kunt zien die niet (!) nagesynchroniseerd zijn.
 • Natur-Park Schöneberger Südgelände: dit oud-rangeerterrein is nu een mooi natuurpark waar veel planten en dieren leven. Onder meer een immense stoomlocomotief en een originele draaischijf zijn van dichtbij te bewonderen.
 • Tempelhofer Feld: wanneer je naar Flughafen Tempelhof bent geweest, moet je ook zeker even over de twee landingsbanen lopen/fietsen. Bij mooi weer zie je veel Berlijners daar fietsen of hardlopen, of ze gaan met een groep vrienden picknicken/bbq’en.
 • Tiergarten*: huur een fiets voor een dag(deel) bij Fat Tire Bikes bij station Zoologischer Garten en adoreer de voormalig jachtgrond.

Zwemmen (blauw):

 • Strandbad Wannsee: bij het oudste strandbad van Europa heb je een prachtig uitzicht op de Wannsee.
 • Sommerbad Olympiastadion: wie wil nu niet zwemmen in een olympisch bad uit 1936, met het Olympisch Stadion op de achtergrond?
 • Sommerbad Kreuzberg: te midden van de wijk Kreuzberg kun je zwemmen in één van de twee 50-meterbaden.
 • Stadtbad Neukölln: in dit binnenbad uit 1914 ben je omgeven door prachtige Griekse zuilen en mozaïeken. 

Ga liever niet naar:

 • Checkpoint Charlie: voornamelijk Aziaten fotograferen de apenpakjes voor het wachtershuisje. Verder is er niets te zien. Ga in plaats daarvan naar Tränenpalast.
 • East Side Gallery: dit is weliswaar het langste overgebleven stuk Muur (1316 meter) en is mooi versierd door verscheidene kunstenaars, maar wat écht een indruk op je maakt is de Gedenkstätte in Bernauer Strasse.
 • Fernsehturm: je ziet van hier alles van de stad behalve het pronkstuk van voormalig Oost-Berlijn. Als je de bol echt wilt zien glimmen, dan moet je naar het nabijgelegen Park Inn-hotel.
 • Markthalle Neun: het klinkt leuk, naar een streetfoodmarkt met de locals, maar het was te druk, de prijzen zijn hoog voor het kleine beetje dat je krijgt en ik had niet het idee dat alles even gaar/vrij van bacteriën was.
 • Teufelsberg: ik had na het lezen van vele blogposts en artikelen hoge verwachtingen van Teufelsberg, maar het viel wat tegen. De toegang tot het park is erg slecht te bereiken (lang lopen en geen enkel bordje), de toegangsprijs is te hoog (€8) en de beheerders willen meer geld krijgen voor een rondleiding (€15) en voor wanneer je wilt fotograferen (plus ongeveer €5). Voor één keer is Teufelsberg leuk, indrukwekkend en de graffiti is prachtig, maar ik ga liever nog een keer Tempelhof.